WEB 3.0 چیست؟
WEB 3.0 چیست؟ تفاوت آن با نسل های دیگر
امروزه در زندگی شاهد حضور پررنگ فضای مجازی و اینترنت هستیم. این تکنولوژی طوری در زندگی ما انسان ها ریشه دوانده که به این راحتی قابل از بین رفتن نیست. زندگی افراد بطور پیچیده ای با اینترنت گره خورده، چه از لحاظ کسب و کار و چه سرگرمی طوری که حتی نمیتونیم دنیای قبل از ظهور این تکنولوژی بزرگوار رو تصور کنیم.
تاریخچه web
وب در سال 1989 توسط تیم برنرزلی در آزمایشگاه سرن (CERN) معرفی شد. سرن آزمایشگاه فیزیک زرات در اروپا هست.
Web 1.0
اولین نسل وب که web 1.0 نامیده میشد درواقع طوری بود که کاربران به دو بخش تقسیم میشدند. یک بخش کسانی بودن که سایت را راه اندازی میکردند(صاحبان وبسایت) و بخش دیگر کسانی بودند که مطالب سایت هارو مطالعه میکردن(خوانندگان). در کل web 1.0 به گونه ای طراحی شده بود که سایت ها فقط قابلیت قرار دادن نوشته رو داشتند و کاربران دیگر هم فقط میتونستند مطالب رو بخونن. برای همین اینترنت نسل اول رو به اسم (Read-only) هم میشناسند.
Web 2.0
با پیشرفت و توسعه وب، پروژه جدید یعنی web 2.0 متولد شد. این نسل قابلیت این رو داشت که مردم بتونن از سایت ها، شبکه های اجتماعی که امروزه هم میبینیم و همینطور وبلاگ ها استفاده کنن. در واقع این نسل از وب رو میتونیم یک اینترنت تعامل پذیر توصیف کنیم، چرا که قابلیت تولید و اشتراک محتوا رو برای همه مردم امکان پذیر کرده. یعنی درواقع کاربران میتونن محتوایی که خودشون تولید کردن رو با میلیون ها کاربر از سراسر جهان به اشتراک و نمایش بزارن.
Web 3.0 چیست وچه ویژگی هایی دارد؟
Web 3.0 قرار است به عنوان اینترنت نسل سوم معرفی شود. این اصطلاح یعنی وب3 برای اولین بار توسط گوین وود، بنیان گذار اتریوم و پولکادات معرفی شد. همونطور که در بخش های قبل معرفی کردیم، web 1.0 تفاوت زیادی با web 2.0 داشت. همچنین تفاوت هایی درباره web 2.0 و web 3.0 هم صدق میکند.
با توجه به اطلاعاتی که تا الان منتشر شده میتونیم بگیم که این نسخه web یک نوع اینترنت غیر متمرکزو معناگرا خواهد بود. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که قرار است در این نسل وب شاهدش باشیم حضور پر رنگ هوش مصنوعی است. از طرفی دیگر هم غول های فناوری مثل گوگل نقش کم رنگ تری در این نسل وب خواهند داشت.
عنوان و پیامدهای اصلی وب
Web 1.0: کتابخانه جهانی
در این نسل اطلاعات وبسایت ها و کاربران در یک پایگاه داده واحد ذخیره میشد. با تولد این نسل وب محبوبیت کتاب و کتابخانه ها بشدت کاهش یافت.
Web 2.0: ابزاری برای انتشار جهانی اطلاعات
قابلیت تولید و انتشار محتوا توسط تمامی افراد جامعه. محبوبیت بسیار زیاد این نسل باعث سوء استفاده از اطلاعات کاربران توسط شرکت هایی مثل فیسبوک، گوگل و باقی شرکت های ارائه دهنده خدمات در این حوزه شد.
Web 3.0:بانک داده جهانی
در این نسل همه کاربران این امکان را دارند که از داده هایی که متعلق به خودشان است در آمد کسب بکنند. یکی از مهمترین و اساسی ترین پایه های web 3.0 فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتالی خواهد بود.
ویژگی های اصلی web 3.0
-
تمرکززدایی:
در web 3.0، اطلاعات بر اساس محتوایی که دارند مورد جستجو قرار میگیرند. پس بهمین دلیل امکان این هست که همزمان در موقعیت های مختلف جدا از هم قرار بگیرند. این روند باعث میشود که وب3 قابلیت تمرکززدایی داشته باشد.
-
حذف واسطه:
در وب نسل سوم این امکان به کاربر داده میشه که بدون اعتماد به یک واسطه با کاربر دیگه تعامل برقرار کنه. این به این معنی هست که کاربر برای فعالیت داستن نیازی به کسب اجازه از هیچ نهادی ندارد.
-
هوش مصنوعی:
یکی از اساسی ترین نیاز های web 3.0 برای دستیابی به اهدافش هوش مصنوعی هست.
در این وب از الگوریتم های مخصوصی برای تقلید از یادگیری انسان استفاده میشه و به همین دلیل به مرور زمان دقت بیشتری را کسب میکند.
“به بیان ساده کل پروژه های بلاکچین زیر مجموعه web 3 محسوب میشه ولی هر پروژه ای که در وب سه وجود داره حتما بلاکچین نیست.
لطفا نظرات خودتون رو درباره مقاله با ما درمیان بگذارید. شرکت ویستا